Source Promo
Image default
Gezondheid

Wat houdt actieve fysiotherapie in?

De fysiotherapeut stemt de verzorging in de vorm van bewegingsreeksen af op de individuele klachten en behoeften van zijn cliënt, die de betrokkene alleen en/of met hulp van de fysiotherapeut uitvoert.

Het voornaamste doel is de aangetaste spieren actief aan te pakken en uit te dagen.
Deze vorm van therapie wordt beschouwd als de meest duurzame voor nekpijn, zoals talrijke studies hebben aangetoond.

Geschikte methoden voor nekklachten

Bewegingsprogramma
fysiotherapie-nekpijnOp basis van een uitgebreide diagnose werkt de fysiotherapeut een individueel afgestemd oefenprogramma uit. In het bijzonder worden spierdelen versterkt die bijdragen tot het verlichten van de overbelaste musculatuur. Door regelmatige training kunnen blokkades worden losgemaakt, pijn verlicht en het holistisch, lichamelijk welzijn verhoogd.

In de acute fase – d.w.z. aan het begin van de behandeling – worden vooral isometrische oefeningen gebruikt. Deze worden gekenmerkt door een minimaal bewegingsbereik, maar zorgen voor een snelle verlichting van de pijn. Dit wordt gevolgd door een revalidatieprogramma met op maat gemaakte oefeningen die de beschadigde structuren versterken en stabiliseren.

Fascia training met triggerpoint behandeling
Het gehele weefsel, dat spieren, pezen en ligamenten omvat, is omgeven door een omhulsel dat synchrone interactie mogelijk moet maken. Als afzonderlijke gebieden van deze schede geblokkeerd zijn of aan elkaar vastzitten, leidt dit tot bewegingsbeperkingen, functiebeperkingen en pijn. Door specifiek aan deze blokkades te werken, kunnen problemen worden verlicht en zelfs opgeheven.

Een mogelijkheid is triggerpoint behandeling. De fysiotherapeut oefent sterke druk uit op de aangetaste spieren, wat pijnlijk kan zijn. Als de druk wordt losgelaten, is er in de meeste gevallen onmiddellijk verbetering en ontspanning.

fasciaalDe behandeling van het oppervlak met apparaten zoals een roller of een bal is de tweede variant in de fasciale training.

In het geval van nekpijn worden vooral de monnikskapspier en de omliggende schouder- en nekspieren bewerkt.

Kijk voor behandeling hiervan eens bij manuele therapie Amsterdam.