Source Promo
Image default
Financieel

Waarom bestaat een beleggerscompensatiestelsel?

We hebben vaak van vroeger meegekregen dat de bank een goede en vooral veilige plaats is om ons geld opzij te zetten voor later. Beleggen is een interessante optie omdat geld sparen tegenwoordig geld kost in plaats van oplevert. De laatste jaren zijn er zeer veel bankschandalen geweest, hierdoor hebben gewone mensen en bedrijven veel geld verloren. De geschiedenis heeft aangetoond dat banken en financiële instellingen grote fouten hebben gemaakt. Sommige financiële instellingen zijn puur sang uit op zoveel mogelijk winst. Het doel heiligt de middelen is het motto van deze financiële instellingen, daarom is de wetgeving de laatste jaren flink aangescherpt. Dit is maar goed ook want als de bank vrij zou kunnen beleggen dan zou het eerder een gokspel zijn. Het depositogarantiestelsel zorgt er ook voor dat je wat meer zekerheid krijgt over zaken waar je geen macht over hebt.

Geen zorgen over de belegging nodig

Wie zeker weet dat de beleggingspartner aangesloten is bij De Nederlandsche Bank weet zeker dat er uitgekeerd wordt, mocht de bank dit zelf niet meer kunnen door een faillissement. De kans dat dit gebeurt, is zeer klein, toch is het prettig om deze garantie te hebben voor het geval dat. Let dus goed op dat er tot maximaal 20.000 euro uitgekeerd wordt per persoon, bedrijf of instelling. Uitzondering op deze regel zijn door het gemeenteregister erkende stellen, deze hebben recht op € 40.000,-

Geldt beleggerscompensatiestelsel bij alle beleggingen?

Iedereen mag investeren waar die maar in wilt, zolang het maar legaal is. Wanneer een beleggingspartner aangesloten is bij De Nederlandsche Bank, de belegging is volledig gegarandeerd, tenminste tot het maximale bedrag. Investeren in cryptogeld zoals Bitcoin of altcoins is dus bijvoorbeeld ook geldig bij dit beleggerscompensatiestelsel. Wanneer een bij de DNB investeringspartij of bank failliet gaat, kunt u terecht bij De Nederlandsche Bank.

  • Bewaar overzichten van financiële tegoeden op een veilige plek
  • Maak gebruik van een betrouwbare partner bij beleggen
  • Let goed op de voorwaarden bij beleggen

Wanneer heb je recht op het beleggerscompensatiestelsel?

Iedereen kan aanspraak maken op het beleggerscompensatiestelsel, met uitzondering van grote bedrijven. Wanneer multinationals hiermee financieel gedekt zouden zijn, zou De Nederlandsche Bank mogelijk niet garant kunnen staan. Speciale regels gelden er zoals bijvoorbeeld een maximale totaalbalans of netto omzet. Kleine en grote bedrijven hoeven zich hier niet zo snel zorgen over te maken. Het is vooral belangrijk om te controleren of de financiële instelling aangesloten is bij DNB.

  • Beschikt over alle administratieve informatie
  • 20.000 Per instelling of persoon
  • Maximaal 40.000 per gemeentelijk erkend stel
  • Geldt alleen voor kleine bedrijven en middelgrote bedrijven
https://beter-beleggen.nl/