Source Promo
Business / Marketing and Advertising

Sam Sip

Inleiding

Sam Sip of Pa-Som Sip is een spel dat in Thailand en Birma wordt gespeeld. Het doel is om paren van kaarten te verzamelen die oplopen tot 10, paren van 10’s en paren van kaarten met gelijke afbeeldingen. De Thaise naam ผสมสิบ betekent zoiets als “het mengen van tientallen”.

De eerste beschrijving op deze pagina is gebaseerd op een verslag van Dan Glimne van een versie die hij in mei 2001 leerde van een groep van vier tienermeisjes op een van de kleine eilanden bij Phuket.

Spelers, kaarten en staken

Het spel is mogelijk voor 2-6 spelers en het beste met 4 of 5 spelers. Het maakt gebruik van een standaard Anglo-Amerikaans stijlpakket met drie jokers: 55 kaarten in totaal. Deal en play zijn tegen de klok in.

De spelers moeten het eens worden over de inzet. In dit spel was de inzet 5 5 baht, direct betaald door de verliezers aan de winnaar van de deal. Voor de volgende deal werden de inzetten verhoogd naar 10 baht, dan naar 15, dan 20, dan 20, 25, 30 en ga zo maar door, altijd direct betaald aan de winnaar van de deal, totdat één speler bij gebrek aan geld gedwongen werd om te vertrekken. De inzet viel vervolgens terug naar 5 baht en ging weer omhoog, totdat een andere speler werd uitgeschakeld en zo verder. Uiteindelijk komt er één winnaar uit de bus.

Deal

De dealer schudt en biedt de kaarten aan een van de andere spelers aan om te knippen. De knipper tilt ongeveer een derde van het kaartspel op en legt dit gedeelte met de beeldzijde naar beneden in het midden van het speelvlak.

De dealer deelt dan, te beginnen met zichzelf, vijf kaarten uit aan elke speler in tegenwijzerszin, één kaart per keer, uit de rest van het kaartspel. De volgende kaart wordt dan naar boven gedraaid en op het speelvlak gelegd, zodat iedereen het kan zien. Tot slot stapelt de dealer de overgebleven kaarten met de afbeelding naar beneden op de kaarten die eerder door de knipper zijn geplaatst, waardoor de knippen na het handelen worden voltooid. De open kaart dient als wild card indicator, zoals hieronder beschreven.

De winnaar van elke hand deelt de volgende uit.

Spelen

Dealer begint met het nemen van de bovenste kaart uit voorraad naar zijn hand, zodat deze nu zes kaarten bevat. Vervolgens legt hij één kaart (een willekeurige kaart) van zijn hand af, en legt deze open voor de volgende speler rechts van hem. Deze speler mag deze kaart of de (onbekende) bovenste kaart van de voorraad pakken en aan zijn hand toevoegen. Nu bestaat zijn hand uit zes kaarten, dus legt hij er één van weg, en legt deze open voor de volgende speler aan de rechterkant van de hand.

https://pages.flauntly.com/827/live-blackjack/