Source Promo
Eten en drinken

De voordelen van espressomakers

Voor veel mensen is een lekkere kop koffie een goed begin van de dag. Ook kan het koffiemoment een rustpauze zijn in het dagelijks drukke bestaan. En wordt een bezoek, vergadering of samenkomst niet aangenamer als iedereen kan genieten van een ‘bakkie troost’? Naast dat het drinken van een kop koffie een verbindende factor is, maakt het ook weer scherp en alert. Helemaal als deze een passende sterkte heeft, zoals dat bij een espresso het geval is. Lekker en makkelijk want een espressomachine heeft vele voordelen.

 

Het espressopotje

Het espressopotje, ook wel bekend als percolator of mokkapotje, is een eenvoudige manier om een lekkere en sterke koffie te maken. Volgens sommige barista’s echter is deze methode niet bedoeld om espresso te vervaardigen, doch pronkt hij in veel huishoudens op het aanrecht. Het is een makkelijke manier om koffie te maken en de aanblik ervan kan voor een nostalgisch gevoel zorgen. Er zijn verschillende formaten te verkrijgen, van kleine potjes voor twee, tot iets grotere voor zes koppen koffie. Erg praktisch als er maar een gering aantal koppen gezet hoeft te worden. Ook de prijs is billijk, afhankelijk van de grote en kwaliteit, alsmede de zaak of firma waar deze wordt aangeschaft. Los van dat het espressopotje charmant kan staan in de keuken, is deze indien gewenst ook zo weer opgeruimd. De toestelletjes zijn betrekkelijk klein. Praktisch als er weinig opbergruimte is. 

Het gebruik

Een percolator is relatief simpel in gebruik. Het waterreservoir wordt gevuld met water. In het filter komt de koffie. (Niet aanduwen in verband met de dichtheid). Het is belangrijk om een middelgrof gemalen koffie te nemen. Vivakoffie heeft een verscheidenheid aan bonen en gemalen koffie met verschillende sterktes en aroma’s. Als laatste wordt de uitschenkkan bovenop het waterreservoir gedraaid en kan de percolator op het vuur. Het is een zogenaamde ‘slow koffie’. Als het water begint te koken gaat dit via de buis door het filter en komt het in de kan terecht. Men kan de koffie schenken als het kannetje gevuld is.

De espressomachine

Nog eenvoudiger is het bereiden van espresso met maar één druk op de knop. De aanschaf van een espressomachine kan worden gezien als investering, het gebruiksgemak daarentegen is voor velen een verademing. Er zijn legio modellen op de markt. Veel apparaten zijn uitgerust met een reservoir voor het water en voor de koffiebonen. Bij andere gebruikt men een zogeheten ‘cupje’ om de koffie te prepareren. Ook kan er bij veel prototypes zowel gemalen koffie als koffiebonen gebruikt worden. Doordat deze reservoirs luchtdicht zijn afgesloten blijft de koffie vers en de smaak optimaal. Een kleine handeling is dus voldoende om espresso te zetten, men hoeft niet iedere keer opnieuw water en bonen toe te voegen. Ook de sterkte kan veelal gereguleerd worden. Een espressomachine kan een diversiteit aan dranken leveren als deze uitgerust is met een heetwaterfunctie en een automatische melkopschuimer bijvoorbeeld. Het zelfreinigend vermogen van vele machines kan ook als groot gewin worden beschouwd met name als ook dit door met maar één druk op de knop gedaan kan worden. Ideaal als men snel een van een espresso wil genieten.

Bron vivakoffie : https://www.vivakoffie.nl/beste-espressomachine-top-10/