Source Promo
Image default
Vervoer en transport

Aanhangeronderdelen en verplichtingen

Ga je binnenkort verhuizen of heb je oude spullen die je naar de stort moet wegbrengen? Dan is de kans groot dat je een aanhanger nodig hebt. Misschien heb je al wel een aanhanger in de garage staan of moet je er één huren? Heb je al een keer eerder met een aanhanger gereden of is dit je eerste keer?  Voordat je daadwerkelijk met een aanhanger gaat rijden is het wellicht verstandig je eerst hierop voor te bereiden. Er zijn namelijk een aantal belangrijke regels die je moet navolgen voordat je met een aanhanger mag rijden. In dit artikel bespreken we alle noodzakelijke stappen die je moet volgen en welke aanhangonderdelen er onmisbaar zijn.

Type rijbewijs

Om überhaupt met een aanhanger te mogen rijden moet natuurlijk in bezit zijn van een rijbewijs. In de meeste gevallen mag je met een aanhanger rijden als je in bezit bent van een rijbewijs B. Maar in sommige gevallen heb je een rijbewijs BE of een rijbewijs B+ nodig. Als de auto en de aanhanger gezamenlijk meer dan 3500kg weegt, dien je in bezit te zijn van een rijbewijs BE. Wegen ze gezamenlijk meer dan 4250kg? Dan dien je in bezit te zijn van een rijbewijs B+.

Verlichting

Voor de veiligheid van jou en andere is de juiste verlichting op de aanhanger ontzettend belangrijk. Bovendien zijn er een aantal verplicht namelijk: achterlichten, remlichten, zijmarkeringslichten, achteruitrijlichten en kentekenverlichting. Ook zijn reflectoren verplicht voor alle aanhangers. Reflectoren zijn een essentiële aanvulling op lichten. Aan de zijkant en achterkant van de aanhanger is het noodzakelijk om reflectoren te plaatsen om aan de eisen te voldoen.

 Aanhangwagen

Oplooprem

Een oplooprem is van groot belang voor de veiligheid en een onmisbaar aanhanger onderdeel. Een oplooprem zorgt er namelijk voor dat de aanhanger met je mee remt. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat de aanhanger achter de auto mee afremt. Dit gebeurt wanneer er een negatieve trekkracht op de dissel ontstaat.  

Neuswiel

Een ander onmisbaar onderdeel van de aanhanger is een neuswiel. Dit is ontzettend handig wanneer de aanhanger is losgekoppeld om die vervolgens makkelijk te verplaatsen en in evenwicht te houden. Hierbij is het belangrijk om het neuswiel goed in te draaien om te voorkomen dat het de grond of een hobbel raakt tijdens het rijden. Als dit gebeurt kan het neuswiel verslijten of zelfs kapot gaan. Houd hier dus goed rekening mee voor je de weg op gaat.

Aanhangernet

Aanhangers die een open bovenkant hebben, is een hangernet ontzettend handig en verstandig om alles goed vast te zetten. Op die manier weet je zeker dat de lading veilig vast wordt gezet. Naast een hangernet kan er ook gebruik worden gemaakt van spanbanden. Beiden zijn even effectief.