Source Promo
Image default
Bedrijven

Wat is een prefab woning precies?

Wanneer je een nieuw huis wilt kopen of laten bouwen, dan moet er veel geregeld worden. Toch is er tegenwoordig ook een andere optie, namelijk een prefab woning. Een prefab woning is een afkorting voor een kant-en-klare woning. De grootste bouwonderdelen zijn dan al in de fabriek gebouwd en sommige delen zijn al in elkaar gezet. Wanneer de fundering dan op locatie geplaatst is, kan de prefab woning als een bouwpakket geleverd worden.

Prefab woningen zijn meestal vooraf al ontworpen door een bedrijf. Je kunt dan uit een catalogus verschillende ontwerpen kiezen. Het is dus niet mogelijk om zelf nog een inbreng aan het ontwerp toe te voegen. Wél kun je de kleuren, afwerking en details naar eigen voorkeur aanpassen.

De voor- en nadelen van een prefab woning

Natuurlijk zijn er zowel voor- en nadelen aan een kant-en-klare prefab woning. We zullen beide op een rijtje zetten.

Als eerste de voordelen. Bij een prefab woning is een kortere bouwtijd nodig dan bij nieuwbouw. In ongeveer 6 weken kan deze namelijk opgeleverd worden. Daarnaast heb je geen last van weersomstandigheden tijdens de bouw. Alles wordt namelijk in de fabriek gebouwd. Ook zijn prefab woningen goedkoper. Je weet vaak van tevoren al wat je kwijt bent zonder dit bedrag te overschrijden.

Dan de nadelen. Zodra alles staat is het onmogelijk om nog aanpassingen aan de muren, vloer en het dak te maken. Mochten de gefabriceerde stukken te lang zijn, dan moet er bijzonder transport geregeld worden. Dit kost ook weer extra. Ook is het moeilijk om na de plaatsing nog extra leidingen en contactdozen aan te leggen.

https://bruis-architectuur.nl/prefab-woning