Source Promo
Image default
Marketing

Waarom TikTok onveilig kan zijn voor jongeren

Weleens gehoord van de video app TikTok? Het is een manier voor jongeren om video’s te uploaden van zichzelf waarop zij zingend, dansend of playbackend te zien zijn. De app wordt wereldwijd door meer dan 100 miljoen jongeren gebruikt. Elke dag verschijnen er daardoor ruim 10 miljoen nieuwe video’s op TikTok. Vervolgens kunnen jongeren elkaar beoordelen door een Like of reactie achter te laten. De video’s kunnen ook gemakkelijk gedeeld worden naar andere socialmediakanalen. Maar is TikTok altijd veilig voor jongeren en wat zijn eigenlijk de risico’s?

Wat zijn de risico’s?

Misschien is jouw kind al fan van TikTok en misschien heeft hij of zij de app nog nooit gebruikt. In beide gevallen is het goed om op de hoogte te zijn van de risico’s die de app eventueel met zich meebrengt. Het is een omgeving voor kinderen, dus het is belangrijk dat het hier ook echt leuk en veilig is voor alle kinderen. TikTok heeft eens de hoogste boete moeten betalen in een Amerikaanse rechtszaak over kinderprivacy en dat gebeurt niet zomaar. De namen, e-mailadressen en andere gegevens van minderjarige kinderen werden destijds zonder toestemming van de ouders verzameld.

 

Wat kun je doen om je kind te beschermen?

Ga eens in gesprek met je kind(eren) om erachter te komen of TikTok al gedownload is en hoe hiermee wordt omgegaan. Het kan nooit kwaad om eens inzichtelijk te maken wat de voordelen, maar ook de nadelen van deze app zijn. Omdat kinderen op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met het internet en alles wat daarbij hoort, is het ook belangrijk dat zij op de hoogte zijn van eventuele risico’s. Er kunnen bijvoorbeeld mannen of vrouwen zijn die de app voor hele andere doeleinden gebruiken en daarbij video’s van kinderen onderscheppen. Dat soort dingen wil je natuurlijk voorkomen.

 

 

Wie een kanaal heeft, en leuke video’s post, zal Tiktok fans krijgen. Tiktok fans (volgers) kunnen verschijnen wanneer mensen je video leuk vinden. Je kunt er ook Tiktok fans bijkrijgen wanneer je zelf fan wordt van een ander kanaal en dus zelf gaat volgen.