Source Promo
Image default
Kinderen

Kinderen hebben een speelruimte met bijvoorbeeld een glijbaan nodig

Om naar hartenlust te kunnen spelen, hebben kinderen speelruimten nodig, het liefst een speelruimte met een glijbaan. Een ruimte die zij ook volgens hun eigen fantasie en verbeelding kunnen gebruiken. Voor jou als ouder betekent dit: je huis maar ook je tuin zo inrichten dat je een gezinslid hebt dat staat te popelen om te ontdekken en te spelen.

 

Geef je kind zoveel mogelijk vrijheid met een glijbaan

Maak je tuin kindvriendelijk door er bijvoorbeeld een glijbaan aan toe te voegen. Maar vlak ook de veiligheid tijdens het spelen van je kind zeker niet uit. Verwijder mogelijke risico’s en bronnen van gevaar of maak ze onschadelijk voor je kind. Zorg ook dat je voor jou belangrijke dingen buiten het bereik van je kind plaatst.

 

De chaos doorstaan…

Het is vaak onvermijdelijk dat de ontdekkingsreizen en speelavonturen van kinderen leiden tot chaos zowel in je huis als in de tuin. Een omgeving waarin alles altijd opgeruimd moet zijn en niets mag worden aangeraakt, is niet alleen saai voor kinderen, maar remt op den duur ook hun natuurlijke nieuwsgierigheid af en is dus niet erg bevorderlijk voor hun ontwikkeling. Menig plank is leeggehaald, nauwelijks een lade blijft dicht. Terwijl moeder of vader de ene puinhoop probeert op te ruimen, is de volgende meestal al in de maak. Kinderen willen en moeten dingen ontdekken, onderzoeken en aanraken. Een glijbaan leent zich daar natuurlijk heel goed voor.

Probeer, althans in de “peuterfase”, de eisen voor “perfecte orde” een beetje terug te schroeven. Geef toe aan de chaos! Als je erin slaagt je te concentreren op de meest noodzakelijke dingen en de rest te laten voor wat het is, spaar je je energie. Positief neveneffect: je hebt veel meer tijd om zelf te spelen.

 

Speel- en oefenterreinen buiten

Vroeg of laat zijn zelfs de beste speelkamers in huis niet meer voldoende, vooral voor oudere kinderen. Kinderen willen naar buiten, nieuwe dingen ontdekken en stoom afblazen.

Ook al staat het vele verkeer niet toe dat kinderen op straat spelen en zijn de meeste openbare speelplaatsen vaak overvol of vies en in veel parken is het “verboden op het gras te komen”, laat je er niet door ontmoedigen. Als je een eigen tuin hebt, heb je de natuur natuurlijk direct op loopafstand. Maar ook in de stad met een klein stadstuintje hoeft het niet moeilijk te zijn een leuke speelplek met glijbaan te creëren. Er zijn meer dan voldoende opties qua glijbanen die zelfs met een klein budget en een kleine tuin voor voldoende speelplezier zullen zorgen.

Realiseer je ook dat een speelplek met glijbaan in je eigen achtertuin niet zo idyllisch hoeft uit te zien als je je als volwassene voor je kind misschien voorstelt. Een plek waar kinderen nieuwe dingen kunnen ontdekken en uitproberen, hebben dat helemaal niet nodig. Zelfs een achtertuin in de stad zonder autoverkeer kan het decor worden voor spannende avonturen en ontdekkingsreizen in het spel van kinderen – het belangrijkste is om de kinderen het te laten doen!

 

Veiligheid is een pré

De veiligheid van je spelende kinderen moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Niet alleen dankzij de fabrikant die hiermee rekening houdt bij het ontwerp, de fabricage, maar ook als ouder heb je hierin een taak. Verlies kinderen nooit uit het oog en zorg voor een zachte val mocht er onverhoopt een ongelukje plaatsvinden.