Source Promo
Image default
Meubels

Het belang van een goede keukenkast

Een keukenkast, je doet deze elke dag meerdere keren open en dicht. Om er spullen uit te pakken en gaan koken, het servies eruit te halen of die grote pindakaas potten in op te bergen. De kwaliteit van een keukenkast is daarom belangrijk! Je moet er voor lange tijd (toch wel minimaal 10-15 jaar) met plezier gebruik van kunnen maken. Zonder dat het kastje kapot gaat, afbladdert of lelijke gebruikssporen achterlaat. Een goede keukenkast houd je keuken georganiseerd en netjes. Lees in dit artikel wat de verschillen zijn tussen de diverse keukenkasten en waar je op moet letten om langdurig te kunnen genieten van de nieuwe keukenkasten.

Prijsverschillen in keukenkastjes

Het ene kastje is het andere niet. Zo beginnen keukenkasten al vaak vanaf €70-100 en kun je ze ook kopen voor ca. €500. Hierbij is het materiaalgebruik en de dikte van deze materialen een van de grootste veroorzakers voor deze prijsverschillen. Wat betreft materiaalkeuze, wordt er zeer veel gebruik gemaakt van spaanplaat. Dit is een samengeperste houtsoort, die is afgewerkt met een laklaag. Hoe meer houtspaanders op elkaar zijn geplakt, des te beter de kwaliteit van de spaanplaat zal zijn. Wanneer je dus keukenkasten vergelijkt van eenzelfde grootte, kun je op basis van het gewicht een indicatie krijgen van de houtkwaliteit. 

De kwaliteit van de spaanplaat heeft niet alleen impact op de maximale belasting en duurzaamheid van de keukenkast. Zo blijven schroeven ook beter zitten in keukenkasten van een hoge kwaliteit. Er zijn diverse standaarden diktes verkrijgbaar. Namelijk in 12 mm, 16mm en 19mm. Wanneer je een product vindt dat je interesse heeft, kun je bij webshops de productpagina specificaties bekijken welke dikte het spaanplaat betreft. Als dit niet direct tussen de productinformatie staat maar er wel een montagehandleiding kan worden gedownload, kun je deze informatie ook uit deze handleiding halen. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om contact op te nemen met het desbetreffende bedrijf, wanneer deze informatie niet is vrijgegeven. 

Kwaliteit van de fineer- of laklaag

Waar het spaanplaat is afgewerkt met fineer of een laklaag, zijn hierbinnen ook kwaliteitsverschillen in te vinden. Goedkopere keukenkasten zijn vaak voorzien van folie. Waar de betere merken gebruik maken van een dikke kunststof afplakrand. Plakfolie heeft de neiging na enkele jaren los te laten, waardoor er vocht tussen het fineer en de spaanplaat kan komen! Kies daarom altijd voor een keukenkast met een kunststof afplakrand en géén afplakfolie.

Scharnieren en lades

Omdat keukenkasten zo vaak open en dicht gaan, zijn goede, sterke scharnieren van ontzettend groot belang. Erg belangrijk voor de levensduur van een keukenkast. Scharnieren dienen goed te worden afgesteld op de dikte van de keukendeur. Er zit veel verschil in de belasting en kwaliteit van de verschillende scharniersystemen. Hier gaat een groot deel van de prijsverschillen naartoe. Bij duurdere merken heb je te maken met een scharniersysteem dat goed is beveiligd tegen ruw open en dicht doen en schade voorkomen. Wanneer je kinderen hebt of zelf af en toe snel iets uit de lades pakt, is een goed scharniersysteem nog belangrijker.

Maatvoeringen

Let goed op de maatvoeringen wanneer je een keukenkast koopt. Als het net niet past, ziet dit er direct lelijk uit en zorgt dit vanuit hygiënisch oogpunt ook voor problemen. Een keukenkast inbouwen is precisiewerk. Wanneer u de keukenkast niet inbouwt, speelt dit probleem uiteraard minder. Wanneer de keukenkast wordt ingebouwd, zijn goede keukenplinten erg belangrijk. Wat belangrijk is bij de plinten is dat je deze niet geheel aan de onderkant afsluit. Anders is er geen ruimte voor ventilatie en hoopt vocht zich op aan de binnenzijde van de keukenkast.