Source Promo
Image default
Dieren

Help, mijn kat plast buiten de kattenbak

Plassen buiten de kattenbak, een van de meest voorkomende klachten bij katten. Als je kat plotseling buiten de kattenbak plast is dit natuurlijk raar. Lees in deze blog wat de mogelijke oorzaak kan zijn van dit gedrag.

Medisch

Het is belangrijk om medische oorzaken direct uit te sluiten wanneer katten buiten de kattenbak plassen. Het kan namelijk zo zijn dat ze last hebben van ofwel een blaasontsteking of een urineweg infectie waardoor ze moeite hebben met plassen en dit pijn doet. Vaak kun je aan een kat niet merken dat hij blaasproblemen heeft maar het kan wel leiden tot ernstige problemen. Schakel dus meteen een specialist in om dit uit te sluiten. Dierenarts Brabant kun je onder andere inschakelen voor persoonlijk contact, een dierenarts weet namelijk meteen of het medisch is of niet.

Stress

Mocht het geen medische indicatie zijn kijk dan eens goed of uw kat plast of sproeit. Bij sproeien staat de kat op 4 poten en trilt de staart een beetje mee in de lucht en bij plassen zit een kat gehurkt op de grond waarnaar de urine een plas vormt op de grond. Wanneer een kat sproeit is stress bijna altijd de oorzaak. Probeer dan uit te vinden waar deze stress door veroorzaakt wordt. Heb je bijvoorbeeld net een baby gekregen, is het onrustig in huis, is er te weinig ruimte of misschien heeft de kat stress van buitenaf. Ook dit kunt u bij Dierenarts Brabant navragen, zij hebben vaak tips voor het plassen buiten de kattenbak. 

https://web-wings.nl/