Source Promo
Business / Marketing and Advertising

De real-life escape room

U hebt er vast wel eens van gehoord: escape rooms, ook wel exit game of ontsnappingsspel genoemd. Dit spel is wereldwijd razend populair. Kinderfeestjes, familie-uitjes, teambuilding, vrijgezellenfeesten, noem maar op. Alles lijkt een goede reden om een bezoek te brengen aan een escape room. In Nederland zijn er tegenwoordig ongeveer 400 escape rooms. Maar wat is het precies en waar komt dit fenomeen vandaan?

Geschiedenis van escape rooms

Escape rooms zijn gebaseerd op het populaire genre computerspellen genaamd ‘escape games’. Hierin moeten spelers zien te ontsnappen uit een kamer of een gebouw. Dit doe je door hints te vinden en op te lossen. In 2006 werd in Silicon Valley, Californië, de eerste fysieke escape room geopend. De ontstnappingskamer groeide uit tot een grote toeristische attractie. En al snel volgden er meer escape rooms in o.a. de VS, Hongkong en Japan.

In 2010 verscheen de eerste escape room in Europa en in 2013 de eerste in Nederland. Het concept werd met veel enthousiasme ontvangen. Vanaf dat moment kwamen er ieder jaar escape rooms bij, tot de ongeveer 400 die Nederland op dit moment telt. Elke stad heeft wel een paar escape rooms. In Amsterdam heb je o.a. Sherlocked en Save Amsterdam, in Rotterdam is er Escaping Rotterdam en in Nijmegen is er Xcape Logix.

Spelregels en verschillende escape room thema’s

Het idee van een escape room is dat je, meestal in een groep, opgesloten wordt in een kamer of gebouw. Vaak krijg je een bepaalde tijd om te ontsnappen. Ontsnappen doe je door alle hints en raadsels te vinden en deze goed op te lossen. Uiteindelijk leidt alles naar de sleutel of de code die de deur opent. Vaak zijn escape rooms opgebouwd rondom een verhaal of een thema. Er moet bijvoorbeeld een moord opgelost worden. Er moet iemand gered worden of je moet jezelf zien te redden.

Bij escape room thema’s kun je denken aan bijvoorbeeld horrorthema’s, waarbij je wordt opgesloten in het donker. Of thema’s als ‘Harry Potter’, ‘de Tweede Wereldoorlog’, ‘Het wilde westen’ etc.

Prison Island

Een apart genre is ‘Prison island’, waar spelers raadsels oplossen en zo punten verdienen. Dit genre is ontwikkeld in Västerås, Zweden, waar in 2004 al de eerste Prison island opende. Het concept is gebaseerd op de televisieserie Ford Boyard, die in de jaren ‘90 te zien was. In 2015 is de eerste Prison island locatie in Nederland geopend. Momenteel bestaan er drie locaties met dit concept.    

Ideale groepsuitje

Escape rooms worden vaak gespeeld in een kleine groep mensen, maar zijn soms ook individueel. Vaak zijn er meerdere identieke escape rooms aanwezig op een locatie, zodat er in teams tegen elkaar gestreden kan worden. Dit is vooral leuk wanneer je met grote groepen mensen bent. De meeste escaperooms hebben een maximum van 5 of 6 mensen per kamer. Het thema, wat vaak uit het horror-, detective-, of misdaadgenre komt zorgt voor spanning bij de spelers. Bovendien zorgt de tijdslimiet van 60 minuten voor een bepaalde druk om alle oplossingen te vinden en te ontsnappen.

Omdat opdrachten heel divers zijn en ‘out of the box’ denken soms nodig is, is het belangrijk dat de spelers van een team elkaar helpen om te ontsnappen. Dat maakt dit spel zo populair als teambuildinguitje, maar ook onder familie- en vriendengroepen. Lukt het jullie om te ontsnappen?

 

https://www.xcapelogix.nl/