Source Promo
Image default
Particuliere dienstverlening

15 geavanceerde elektrische step tips (die alleen ervaren rijders weten)

De eerste maand na het kopen van mijn eerste elektrische step was een interessante ervaring voor mij. Ook al weet je na ongeveer 3 minuten hoe je moet rijden, er zijn nog steeds veel geavanceerde technieken die je pas leert na maanden van frequent gebruik, soms zelfs jaren.

Hoewel ik niet zeker weet of je een “deskundige” steprijder, aangezien het proces heel eenvoudig is, weet ik dat er een paar trucs en hacks zijn waarvan ik zou willen dat iemand het me eerder onthulde. Het zou veel beter zijn geweest dan ze allemaal zelf te ontdekken, een proces dat een aantal nadelen had voor zowel mij als mijn step.

Doe een snelle controle voor elke rit

Controleer gewoon of:

  • uw batterij vol is genoeg voor waar je heen wilt

  • je remmen werken

  • je banden zijn opgepompt

  • alle lichten van je step werken

Dat is een heel eenvoudige routine van slechts 4 stappen, gedaan in ongeveer 20 seconden, en het kan zowel ongelukken als het krijgen van een bekeuring voorkomen.

Draag altijd een helm en zoveel mogelijk beschermende kleding als dat kan

Persoonlijk ben ik nog nooit van mijn step gevallen, en ik heb nog nooit echt een ongeluk gehad.

Ik heb echter twee vrienden die er in totaal drie hebben gehad ongevallen.

Een van hen heeft een keer een aanrijding gehad met een fiets en is de tweede keer gevallen door een kuil. Zijn eerste ongeval was niet zo ernstig en hij had geen verwondingen, maar de tweede keer stootte hij zijn hoofd op een grote betonnen bloempot op de stoep. Zijn helm heeft de meeste klap opgevangen en er zat een barst in. In zijn eigen woorden: “Als ik geen helm droeg, had ik in ieder geval een hersenschudding gehad!”.

Mijn andere vriend reed zonder veiligheidsuitrusting. Bij een poging een voetganger te ontwijken die het fietspad overstak, verloor hij zijn evenwicht en viel van de step. Hoewel hij zijn hoofd niet stootte, kreeg hij wel een behoorlijk vervelende schaafwond op zijn elleboog en ontwrichtte het bijna. Hij had een week pijn. Het dragen van knie- en elleboogbeschermers had dat kunnen voorkomen.

Draag altijd een helm, daar valt niet over te onderhandelen! Draag zoveel mogelijk andere beschermende uitrusting. Ook met de super veilige Segway Ninebot kickstep max g30 kan dit gebeuren. 

Bekijk de volledige veiligheidsgids voor elektrische steps om erachter te komen hoe u altijd verwondingen en ongevallen kunt voorkomen, of de helmengids om te zien hoe u de perfecte helm voor uw behoeften en budget.

Houd je rug recht, je houding natuurlijk, ontspan je lichaam zo veel als je kunt

Dit is vooral belangrijk als je worstelt met rugpijn, zoals ik en velen andere mensen die achter computers werken wel.

Ik heb gemerkt dat als ik langer dan 30 minuten rijd, mijn rug vaak kan oplaaien. Na verloop van tijd realiseerde ik me dat ik de neiging heb om voorover te hangen en erg gespannen word in mijn schouders en nek (en soms zelfs dit rare boze gezicht trek terwijl ik om de een of andere reden rij).

Een probleem dat moeilijk te vermijden is hier is dat de rijhouding niet bepaald natuurlijk is en geen geweldige houding aanmoedigt. De juiste rijhouding voor de beste balans vereist dat je lichaam constant een beetje wordt verdraaid in de heupen, en zoals iedereen met rugklachten je zal vertellen, is dat niet bepaald goed nieuws voor je rug.

Dus help je lichaam zoveel als je kunt en houd een natuurlijke houding aan. Sta rechtop vanuit je middel erboven en wees zo ontspannen als je kunt zonder de controle over je step op te offeren. Probeer in het midden van het stuntstep deck te blijven, niet te ver weg van het stuur, maar ook niet te dichtbij.

Je kunt proberen je buikspieren aan te spannen als je tegen een stootje aanloopt, zodat je dat niet doet voel de impact net zo veel, maar behalve dat, zal ontspannen blijven je minder vermoeien en je een betere rit geven.

Voorste voet wijst naar voren en diagonaal, achterste voet wijst naar de zijkant (ook bekend als skateboardhouding

Als je rechtshandig bent, zal je rechtervoet vooraan staan, naar voren wijzend en misschien iets naar links. Je linkervoet staat op de achterkant en wijst ofwel helemaal naar links of een beetje diagonaal naar links. Dit wordt ook wel de ‘skateboard’- of ‘surfboard’-houding genoemd, en het is de optimale manier om je step met minimale inspanning onder controle te houden.

De afstand tussen je voeten hangt af van de lengte van het deck, maar het zal meestal ongeveer schouderbreedte zijn.

Als je linkshandig bent, nou… je zwemt hier tegen de stroom in, maar ik denk dat je daar al aan gewend bent, in een wereld leven gemaakt voor rechtshandigen. Toch heb je misschien geluk, want sommige modellen zijn kant-en-klaar voor linkshandige mensen, met het gas aan de linkerkant en de remmen aan de rechterkant. Uiteraard geldt de bovenstaande voetbeschrijving voor jou omgekeerd, maar dat wist je waarschijnlijk ook al.

Stuur met je voeten (en je hele lichaam)

Terwijl de hoofdtaak van sturen hoort bij het stuur, je moet je voeten gebruiken als een extra manier om gemakkelijk van richting te veranderen.

Gebruik gewoon je voeten om een deel van je gewicht over te brengen en je zwaartepunt te verplaatsen in de richting waarin je wilt draaien . Stop niet alleen bij de voeten – beweeg voorzichtig en langzaam je hele lichaam mee met je voeten. Dit doet wonderen voor je balans en maakt draaien veel intuïtiever en in feite ingebed in je lichaam.

https://nr1elektrischestep.nl/