Source Promo
Image default
Electronica en Computers

Waarom zijn PC onderdelen duur?

Iedereen die wel eens een gamepc heeft gekocht zal zich afvragen waarom al die onderdelen zo duur zijn? Dit heeft te maken met alle kosten die onderdeel zijn van het maken van gamepc’s. Het is eigenlijk sowieso een klein wonder dat personal computers zo goedkoop zijn hoewel je misschien zou denken dat de onderdelen duur zijn. Nog geen 100 jaar geleden was één computer bouwen al een hele uitdaging. Pas na de transistor revolutie van 1970 konden personal computers betaalbaar gemaakt worden voor gebruikers. Maar nog steeds zijn de onderdelen nog best wel duur. Dat heeft te maken met research and development wat ook wel R&D genoemd wordt. Research and Development is een belangrijk onderdeel van de kenniseconomie van de moderne wereld. Waarom is die kenniseconomie zo anders?

Het maken van het duurste onderdeel

Wanneer jij een RTX 3060 12GB koopt, koop je eigenlijk één van de meest geavanceerde stukjes technologie die je kunt krijgen. Videokaarten worden elke 2-3 jaar vernieuwd en dus moeten de makers ervan in zo een korte tijdsperiode een betere videokaart maken. Dat verreist zeer geavanceerde kennis over alle dingen die je moet weten om een videokaart te maken en de mensen die dat doen hebben zeer waarschijnlijk op een technische universiteit gezeten. Je werkt met hele kleine onderdeeltjes, soms zelfs met quantum deeltjes. Wat zijn quantum deeltjes? Quantum deeltjes zijn deeltjes die kleiner zijn dan een atoom (wat voorheen gedacht werd als het kleinste deeltje) en met hele gekke logica werken. Als je een quantumdeeltje observeert verander je wat het is.

De tussenman moet er ook nog zijn

Dus zelfs als je een refurbished game computer koopt is het niet gemakkelijk want je hebt alleen nog maar gelezen over de videokaart. Je personal computer zit vol met zeer ingewikkelde onderdelen die elke paar jaar compleet anders werken en vernieuwd worden. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld HDD (hard drive). Dan wordt de informatie verzonden door een spoel die draait. Maar tegenwoordig zijn SSD’s (Solid State Drives) veel populairder. Een SSD kan ervoor zorgen dat bij alles wat geladen moet worden er wel 2 seconden tot wel 2 minuten er vanaf gehaald worden. En al die technologieën worden steeds sneller ontwikkeld want zelfs als de gemiddelde persoon niet al die high tech nodig heeft zijn er wel anderen.

Waarvoor is al die high-tech?

In principe zijn er 3 grote groepen die high-tech personal computers heel erg graag gebruiken. Je hebt gamers, kunstenaars, en criminelen/overheid. Gamers gebruiken een personal computer om een super ingewikkelde simulatie te creëren waar ze dan in kunnen verdwijnen. Je kon de afgelopen jaren alleen een andere wereld binnen treden door je eigen verbeelding maar met Skyrim kun je er echt doorheen lopen en veel gamers houden daar van. Kunstenaars zijn natuurlijk ook high tech nodig omdat kunst zich altijd ontwikkeld en men altijd het nieuwste uitproberen. En de criminelen en overheid zijn in een constante strijd met elkaar over wie toegang heeft tot gevoelige data. Dus er zijn altijd mensen die het volgende nieuwe ding willen en die zijn bereid om heel erg veel geld daarvoor neer te leggen.