Source Promo
Image default
Winkelen

Waarom is een echte koeienhuid of schapenvacht zo duur in aanschaf?

Een echte koeienhuid is zo duur in aanschaf door het werk wat er moeten worden verricht voordat jij een kan genieten van jouw koeienhuid. Het is een proces waar veel tijd in zit en waar veel handwerk bij komt kijken. Wij vertellen de stappen van het wel geheten looiproces. 

Koeienhuiden van de vleesindustrie

Bij veel bedrijven is het de normaalste zaak van de wereld dat een huid of vacht alleen nog maar komt van de vleesindustrie. Dit houdt in dat het normaliter weggegooid zou worden, alleen in plaats daarvan wordt er nog een mooi uitproduct van gemaakt. Zo gaat een koeienhuid, schapenvacht of andere dierenhuiden niet verloren. Deze huiden worden gepekeld zodat ze niet weg rotten en vaak in een grotere partij doorverkocht naar de looi bedrijven. Er zijn veel soorten vachten en huiden bijvoorbeeld: schapenvacht Texel, schapenvacht IJsland, koeienhuiden zwart/wit en ga zo maar door!

Kwaliteitsinspectie en wassen

Eerst worden de huiden gecontroleerd op kwaliteit. Een huid is immers afkomstig van een dier en kan door littekens of een slechte huid/vacht onbruikbaar zijn. Daarna worden de huiden en vacht gewassen met warm water en zeep. Vervolgens worden ze behandeld met natuurlijke materialen zodat ze niet gaan ontbinden.

Drogen

De huiden en vachten worden het gehele begin proces door het wassen en behandelen erg nat. Zodra het begin proces volledig is voltooid worden de huiden en vachten door een wringer gehaald om het meeste vocht eruit te wringen. Daarna gaan ze drie dagen een verwarmde kamer in om verder te drogen.

De laatste stappen

Als de huiden weer zijn opgedroogd gaan ze de laatste face in.

Tijdens deze face gaan ze door de volgende stappen:

–       Oprekken voor een soepele huid of vacht

–       Egaliseren door schuren en kammen

–       In model snijden

Na de laatste Face heb je een prachtig eindproduct zoals een poef van koeienhuid, een koeienhuid vloerkleed, schapenacht kleedje of groot vloerkleed etc.

 

Het antwoord op de vraag:

Door de vele handelingen en het lange proces zijn echte huiden en vachten dus een stuk duurder. Wel staat er tegenover dat de kwaliteit heel hoog licht en je veel plezier hebt van een huid of vacht afkomstig van de mooie natuur! 

https://koeienhuid-schapenvacht.nl/