Source Promo
Image default
Aanbiedingen

Verdwaald op het kerkhof

Dolen op de foute begraafplaats – het zal je maar overkomen

Bezoekers wanhopig op zoek naar de juiste begrafenis ronddolend op de verkeerde begraafplaats . Zelfs een uitvaart hierdoor missen. In Den Haag weten ze niet beter. De namen van twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken zo op elkaar dat er voortdurend verwarring is bij bezoekers. En dat is al 150 jaar het geval!

Grafmonumenten

Beide begraafplaatsen lijken op elkaar niet alleen in naam maar ook in vormgeving. De gedenktekens en grafzerken onder oude bomen aan voorname verstilde lanen en kronkelende paden geven de oude begraafplaatsen een sfeer die past bij laat romantische romans en schilderijen uit de 19e eeuw.

Kerkhoven wijken en begraafplaatsen ontstaan

Napoleon bepaalde dat kerkhoven (gelegen naast een kerk in de stad) geruimd moesten worden vanwege hygiëne. Kerkhoven rondom kerken werden verplicht geruimd en nieuwe begraafplaatsen werden aan de rand van de stad of dorp aangelegd.

Begraafplaatsen

Begraafplaatsen “Nieuw Eykenduynen”  en “Oud Eik en Duinen” liggen pal naast elkaar. 

Dat zorgt voor heel wat verwarring. De medewerkers van Monuta en Yarden kijkener  al lang niet meer van op.

Meestal komt het wel goed ook al komt het regelmatig voor dat iemand hierdoor te laat is voor een uitvaart of begrafenis.

Waarom lijken de namen van de twee begraafplaatsen zo veel op elkaar?  Hoe komt het toch dat de namen van de begraafplaatsen Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen zo veel op elkaar lijken?

 

De herkomst van de begraafplaatsnamen

Omroep West deed op verzoek van een luisteraar navraag bij de beheerders. Die bleken zelf geen idee te hebben waar de namen vandaan kwamen.

Natuurlijk doen de namen op zich zelf al vermoeden dat de aanwezige eiken en duinen de bedenkers geïnspireerd hadden.

Een boek dat de mysterieuze titel ‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ draagt bracht nieuw licht op de zaak. De ontstaansgeschiedenis van de begraafplaats komt in dit boek aan de orde.

Volgens de schrijver archivaris en familie van de oorspronkelijk eigenaar van de begraafplaats was de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij

De Engelse landschapsstijl met oude bomen en statige lanen en kronkelige paden pasten goed bij de romantische sfeer van die tijd.

 

Concurrentie tussen begraafplaatsen

Eind 1800 wordt er pal naast de begraafplaats Oud Eik en Duinen een nieuwe begraafplaats aangelegd. Concurrentie is van alle tijden…

Dit particuliere initiatief van A. M. Maas Geesteranus wil zoveel mogelijk profiteren van het succes van zijn buurman. In feite maakt hij een imitatie van de reeds bestaande begraafplaats die hij ook nog eens bijna hetzelfde noemt. De nieuwe  begraafplaats Nieuw Eijkenduijnen is een geducht concurrent voor de bestaande begraafplaats die nog lang niet vol was. 

 

Begraafplaats nog niet vol

 

De oude bestaande begraafplaats was inderdaad nog lang niet vol lag,  en is dat is hij tot op vandaag nog immer niet.  “Nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

 

Luie kantoorbediende ?

Dan is er ook nog de verwarring in de schrijfwijze die een aantal keren is veranderd door een luie typist. . Om de verwarring nog groter te maken is de schrijfwijze een aantal keer veranderd in de loop der tijd.

De grootste verandering was er in 1911. . Tot dan toe heette de begraafplaats in alle notulen “Nieuw Eijkenduijnen” (met een ij) De opkomst van de typmachine en een luie typist (?) brengen daar verandering in. Vanaf dat dan wordt de begraafplaats plots als “Nieuw Eykenduijnen” (met een y) geschreven. Dat scheelde de typist een letter tikken! Hoe lui kun je zijn?

Dat vermoedt tenminste archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’. Guus Maas Geesteranus zelf nazaat van de oprichter van begraafplaats Nieuw Eykenduynen schreef een boek over de geschiedenis en het ontstaan van deze begraafplaats.

Volgens hem was  alleen een ‘y’ typen in plaats van elke keer ‘i’ en ‘j’ makkelijker voor de typist. Waarschijnlijk was dat dus de reden van de verandering in schrijfwijze.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/grafmonumenten-stijl/grafkunst/