Veel dazen, horzels en paardenvliegen vangen met een dazenval

Veel dazen, horzels en paardenvliegen vangen doe je met een dazenval!

Een dazenval bij een dazenplaag.

Het grootste probleem voor veehouders, campings, paarden eigenaren en vele overige buitenplaatsen is de daas. De daas is het insect die menig paard en mens doet rennen. Het dazenvrouwtje bijt namelijk met vlijmscherpe tandjes de huid open om vervolgens bloed te drinken. ”De dazenvanger ook wel dazenval genoemd doet zich voor als prooi” De daas gebruikt namelijk niet haar neus om op zoek te gaan naar bloed, maar haar ogen. Ze zoekt net als een klein steekmugje in de slaapkamer middels infrarood naar lichaamswarmte. warmte en beweging bevatten eenmaal bloed. Hier komt de dazenval om de hoek en speelt slim in op de feiten. De dazenvanger heeft namelijk een zwarte bal, bol of emmer. Dit object word warm, beweegd en zo denkt de paardenvlieg dat de val een werkelijk prooi is.

 

Verschillende Soorten dazenvallen.

Zodra je het bovenste goed begrijpt snap je de werking van een dazenval. Mocht je nog meer willen weten hoe dit precies werkt, kijk dan eens bij: De werking van een dazenval Nu zijn er verschillende soorten dazenvallen op de markt waarmee je effectief een dazenplaag kunt aanpakken. De meeste zijn gebasseerd op het H-trap systeem. Bij de H-trap dazenval word er gebruik gemaakt van een h-trap. ( dit houd in dat het insect via een funnel of bovenkap welke boven de val hangt in een soort trechter terecht komt) Deze trechter ook wel collect bin genoemd heeft een 1 richtings ingang en wanneer het insect erin vliegt zit hij gevangen.

 

De meest bekende merken van de H-trap dazenval zijn:

  • Alcochem
  • Kerbl
  • Protekta
  • Kylix

Met de volgende type dazenvallen zijn ze bekend:

  1. De Alcochem H-trap dazenval
  2. De Kerbl Taon X Dazenval    << bekijk hier de Kerbl Taon dazenval + video van de H-trap
  3. Protekta H-trap dazenvanger
  4. Loer dazenval

 

De dazenlijmval

Dan komen we bij de nieuwste en zeer effectieve dazenval. De dazenlijmval werd al enkele jaren gebruikt en word steeds populairder.
Bij de H-trap dazenval is er toch een gedeelte paardenvliegen welke na het wegvligen de dans ontspringen. Bij de lijmval is dit net het geval. Hier word gebruik gemaakt van dazenlijm. De lijm word vervolgens op de bal of ander ( nep prooi gesmeerd) na de landing van de daas zit deze gevangen en kan niet meer weg. De bekenste merken hierin zijn Kylix met loer lijmval en Sticky-trap met de dazenlijm. De laatste hype is dat er gebruik gemaakt word van een goedkope zwarte emmer om de val te maken. Deze word opgehangen en is zeer effectief bij het vangen van dazen. Lees hier meer op het maken van dazen lijmval

 

Dazenvanger.nl

De daas de Baas

https://dazenvanger.nl/dazenval.html