Source Promo
Image default
Business / Marketing and Advertising

Jouw thuiskantoor, waar moet je op letten?

Nu thuiswerken steeds normaler lijkt te worden kunnen we er niet aan ontsnappen om onze houtje-touwtje thuiskantoren naar het volgende niveau te tillen. Want laten we eerlijk wezen, de keukentafel is prima om af en toe een uurtje aan te werken maar om nou dag in dag uit 7 of meer uur per dag aan de keukentafel te werken… Dat lijkt ons niet gezond. Handen uit de mouwen, tijd om je thuiswerkplek te professionaliseren. 

Begin bij het begin en kies voor een goede bureaustoel

Omdat de meesten onder ons hun werkdag zittend doorbrengen is het geen gek idee om te investeren in een meubel dat je het meeste gebruikt, je bureaustoel. Gemiddeld brengen we zo’n 7 uur per dag op onze bureaustoel door. Maar waar moet je op letten bij een bureaustoel? Nou, ten eerste of hij verstelbaar is. Als je stoel niet verstelbaar is kan je ‘m beter laten staan tenzij de afmetingen van je lichaam 100% overeenkomen met de stoel. 

Ergonomische bureaustoelen zijn er in allerlei soorten en maten maar het grootste verschil zit ‘m in de verschillende manieren waarop je de stoel kan verstellen. Zo kan je afhankelijk van de prijsklasse en het model de volgende zaken verstellen: 

  • Zitvlak (hoog/laag)
  • Rugleuning (hoog/laag, hoek)
  • Armleuningen (hoog/laag, hoek)

Plaats je bureau op de juiste plek

Afhankelijk van de ruimte waarin je gaat werken kan je jouw bureau over het algemeen het beste haaks op het raam plaatsen. Door je bureau haaks op het raam te plaatsen heb je minder last van schitteringen van buiten op je beeldscherm. Schitteringen zijn erg vermoeiend voor je ogen waardoor je minder productief bent dan je eigenlijk zou kunnen zijn. 

In de winter heeft je lichaam ook veel profijt van plaatsing naast een raam. Gemiddeld gezien krijgen we namelijk te weinig natuurlijk zonlicht binnen hetgeen kan zorgen voor sombere gevoelens en zelfs kan leiden tot een depressie. Geen zaken om lichtjes op te nemen dus! 

Hoewel wat extra licht in de winter helemaal geen kwaad kan is het fijn om je bureau in de zomer juist wat verder weg van het raam te plaatsen om wat minder in de zon te zitten. Plaats je bureau in de zomer dus midden in de kamer, verder weg van de ramen waardoor je geen last hebt van de brandende zon. 

Vergroen je werkplek en zorg voor schone lucht

Planten en bloemen zijn niet alleen gezellig maar ook nog eens super gezond. Planten hebben namelijk de goede eigenschap om vervuilde lucht te zuiveren en daarvoor in de plaats schone lucht uit te scheiden. Daarnaast blijkt dat een paar bloemen of planten in de werkomgeving bijdragen aan een prettig gevoel. En dat prettige gevoel draagt op zijn beurt weer bij aan hogere productiviteit. Wie wil dat nou niet?

Scheiding tussen werk en privé verduidelijken

Als je alleen maar thuis werkt kunnen grenzen tussen werk en privé nog wel eens vervagen. Want waarom zou iemand je niet mogen storen? Je bent immers toch gewoon thuis? 

Om ervoor te zorgen dat je overdag ongestoord productief kan werken is het belangrijk om hierover afspraken te maken. Zo kan je duidelijk maken dat je fysiek wel aanwezig bent maar dat je niet gestoord wil worden tijdens kantooruren. Op jouw beurt is het dan ook wel zo eerlijk om na werktijd echt te stoppen met werken en niet op de bank verder te werken terwijl de rest van het gezin het huishouden doet.