Verzinkte of RVS schroeven

Veel mensen denken vaak dat RVS het beste materiaal is om te gebruiken als ze slotbouten of schroeven moeten aanschaffen. Dit is echter niet waar. Ieder materiaal heeft zijn voor en nadelen. Als je kijkt naar wat sterkers is dan zijn verzinkte schroeven sterker dan RVS schroeven. Echter zijn verzinkte schroeven weer minder geschikt voor buiten omdat de kunnen oxideren en dus roesten. Als je een moer, schroef of bout buiten nodig hebt wordt altijd aangeraden RVS te gebruiken. Let er wel op dat RVS lastig los is te krijgen. Dit komt door het laagje wat erop ligt wat zachter is en dus lastig los te draaien is. Als je het los draait kun je het sowieso al niet meer hergebruiken.

Oxideren is eigenlijk hetzelfde als roesten.Verzinkte bevestigingsmaterialen hebben een verzinklaag die zorgt dat oxideren niet lukt. Als er een beschadiging op zit zal het uiteindelijk wel oxideren. Oxideren werd vroeger altijd gezien als reactie op zuurstof maar uiteindelijk is bewezen dat het ok elektronen gaat die reageren op een andere stof. Het wordt ook wel corrosie genoemd. Er zijn een aantal manieren waarop schroeven verzinken.

 

De eerste is sherardiseren waarbij de voorwerpen afgesloten worden in een trommel met een temperatuur van 400 graden. Kleine bevestigingsmaterialen worden hiermee verzinkt. Thermisch verzinken is de meest gebruikte methode waarbij voorwerpen in een zinksmelt worden gedompeld. Door de reactie wordt er een laagje op het metaal aangebracht. Verder heb je ook galaviseren waarbij een voorwerp in een zoutoplossing wordt gedompeld. De reactie zorgt er voor dat het voorwerp een laagje van 3 tot 50 micrometer ontstaat van verzinkt materiaal.

 

Normaal worden moeren en bouten van staafstaal gemaakt. Het moet 30 uur in de oven voordat je het kunt bewerken. Daarna wordt het in een bad van zwavel gestopt zodat roest wat er al op zat te verwijderen. Er komt dan ook een laagje fosfaat op te zitten. Als het is afgekoeld wordt er door een speciale machine alles recht gezet.

https://moerenbout.nl/