Source Promo
Image default
Woning en Tuin

Het verwijderen van overtollige algen in de vijver

Als vijverbezitter ken je het vast wel: een vijver die helemaal groen ziet van de algen. Naast dat het geen gezicht is, is een vijver vol algen ook niet goed voor het leven onderwater. Doordat de algen het licht van de zuurstofplanten ontnemen, dat zuurstofplanten nodig hebben om zuurstof te produceren, ontstaat er een zuurstoftekort in het water. Dit is erg nadelig en soms dodelijk voor bijvoorbeeld vissen. Het zuurstof dat de algen zelf produceren gaat grotendeels de lucht in, aangezien zij op het oppervlaktewater liggen.

Vaak is de zweefalg de oorzaak van een groene vijver. Dit is een eencellige alg, die op zichzelf staand niet met het blote oog te zien is en dan ook moeilijk volledig uit je vijver te verwijderen is. Vaak blijven er na een poging tot verwijdering van de zweefalg wat algencellen in de vijver achter. Deze kunnen zich onder, voor hen, gunstige omstandigheden weer vermeerderen totdat de vijver helemaal groen is en je dus terug bij af bent. Bovendien verspreiden zweefalgen zich met de wind. Hoe hard je dus ook je best doet om deze algen uit je vijver te verwijderen, je kunt niet voorkomen dat ze weer terugkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat ze zich niet dusdanig vermenigvuldigen dat de vijver er groen van ziet. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.

Verhoog de waterhardheid

Hoe meer mineralen, met name calcium of magnesium, er in het water aanwezig zijn, hoe harder het water van de vijver is. Deze mineralen kunnen als voedingszouten dienen voor zuurstofplanten en zijn essentieel voor de groei van deze zuurstofplanten. Regenwater bevat vaak relatief weinig van deze mineralen, waardoor veel neerslag de hardheid van het water in de vijver verlaagt. Dit zorgt ervoor dat zuurstofplanten minder goed kunnen groeien. Algen hebben vervolgens minder voedselconcurrentie van de zuurstofplanten, waardoor ze de overhand kunnen nemen. Een belangrijke stap in het bestrijden van overtollige algen in de vijver is dus vaak het verhogen van de waterhardheid. Hier bestaan speciale middelen voor.

Voorzie de vijver van voldoende CO2

Zoals al aan bod kwam in de vorige alinea, is het belangrijk dat er voldoende, goed groeiende zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn om te kunnen concurreren met de algen. Zuurstofplanten hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Belangrijk is dus om de vijver te voorzien van voldoende CO2. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een biologisch filter plaatsen, een bodemsubstraat aanbrengen en zorgen voor een goede watercirculatie.

Directe bestrijding van de zweefalgen Nu het water geoptimaliseerd is voor de groei van zuurstofplanten en zodoende minder geschikt is voor de groei van algen, wordt het tijd om de algen direct te bestrijden. Dit kun je doen door de overtollige algen zo veel mogelijk met een netje uit het water te scheppen. Ook kun je drijfplanten aanbrengen, die ook een voedselconcurrent van de zweefalgen vormen. Geschikte soorten zijn waterster, waterhyacint, puntkroos, kikkerbeet en de azolla drijfvaren.

Plaats zuurstofplanten

Nadat de bovengenoemde maatregelen zijn uitgevoerd, is het verstandig om even te wachten totdat de vijver wat helderder is geworden voordat je nieuwe zuurstofplanten gaat plaatsen. Door de aanwezigheid van teveel zweefalgen, krijgen de zuurstofplanten namelijk minder goed de kans om goed te gedijen. Ze zijn immers voedselconcurrenten van de algen en bovendien ontneemt een overmatige hoeveelheid algen in de bovenste laag van de vijver de zuurstofplanten het licht dat ze nodig hebben om te groeien.

Zodra de algen grotendeels weg zijn, kun je de extra zuurstofplanten plaatsen. Deze zorgen dus voor nog meer voedselconcurrentie voor de algen en produceren bovendien extra zuurstof dat nodig is voor veel ander leven onderwater, zoals het leven van de vissen en kikkers.