Source Promo
Image default
Woningen

De industriele keuken: haal de industriele look in huis

Ben jij al bekend met de ongeëvenaarde charme van de industriele keuken? Het klinkt in eerste instantie misschien als niet veel soeps, maar deze keukens zijn razend populair en ook nog eens van verdraaid hoge kwaliteit. De industriële look is nog niet zo heel lang in de mode, maar waar je hem tegenkomt, zorg hij meteen voor een blikvanger. Als je aan industrieel denkt, moet je denken aan grove materialen, grove vormen en een robuust, stoer uiterlijk.

Hieraan herken je de industriele keuken

De industriële keuken is er één die niet tot in de puntjes is afgewerkt. Het is dan ook geen traditionele klassieke of moderne keuken. Industrieel heeft van nature iets robuust. Wat je dus moet verwachten, zijn elementen van hout en beton. Ook kom je steensoorten tegen en natuurlijk (onbewerkt) metaal. Een muur van baksteen wordt vaak gecombineerd met de typische industriële keuken. De meest gebruikte kleuren zijn bruin, zwart en grijs. Lichte en vrolijke tinten kom je in de industriele keuken niet of nauwelijks tegen. Bij industrieel moet je niet denken aan de verschillende industrieën van nu, maar juist die van de negentiende eeuw.

De kracht van materiaal

Een materiaal dat tijdens de industriële revolutie echt in opkomst was, was staal. Staal wordt dan ook bijzonder veel in de industriele keuken gebruikt. Hetzelfde geldt voor andere metalen als ijzer en nikkel. Ook afwerkingen met chroom zie je vaak. Behalve metaal wordt er ook veel gebruik gemaakt van (ruw) hout en beton. Een steensoort als graniet kom je ook veel tegen. Het betonnen werkblad zal lekker dik en robuust aanvallen. Hetzelfde geldt voor de stevige houten keukenkasten. Deze zijn niet verfijnd zoals je bij de landelijke stijl ziet.

De inspiratie van de look

De industriele keuken haalt zijn look uit oude industriële panden en loodsen. Deze stijl wordt heus niet alleen in keukens gebruikt – je ziet hem ook in veel andere meubels terug. Denk bijvoorbeeld maar eens aan opbergkasten. Ook industriële lampen doen het in woningen erg goed. Daarnaast zijn er bedrijfjes die ambachtelijke industriële meubels als televisiemeubels produceren. Je ziet de look ook terug in trapconstructies en in opengewerkte muren van baksteen. Deze bakstenen hebben meestal de kleuren donkerrood of bruin, maar grijs en zwart kan ook.

Opengewerkt bij leidingen en snoeren

De industriele keuken kenmerkt zich ook door zijn opengewerkte keuken structuren. Zo is het binnen deze look helemaal niet erg als bepaalde snoeren en leidingen in het zicht blijven. Deze geven je keuken juist extra karakter. Natuurlijk moeten de snoeren niet in de weg zitten en mag het niet gevaarlijk worden. Je ziet vaak dat de leidingen van fraai koper of nikkel zijn.

Je laten adviseren over een industriele keuken

Je kunt je uiteraard uitgebreid laten adviseren over een industriële keuken bij jou thuis. Misschien wil je bepaalde industriële elementen in je keuken verwerken, maar heb je niet per se behoefte alles industrieel te maken. De adviseurs van een erkende keukenspecialist als Superkeukens laten jou zien wat er precies mogelijk is en hoe dit in jouw budget gaat passen.